Замовити розрахунок

Холодильна камера для зберігання овочів та фруктів

Підприємства, які займаються вирощуванням, транспортуванням або реалізацією овочів та фруктів, повинні бути обладнані овочесховищами. Так називають холодильні та морозильні установки, в яких підтримуються оптимальні температурні та вологісні характеристики. Купити їх з адресною доставкою до Києва чи іншого міста України можна у компанії «Холодтехмонтаж». Ми готові спроєктувати та побудувати обладнання для короткочасного та тривалого зберігання будь-якої продукції. Дізнатися, скільки коштує проєктування та будівництво універсальної холодильної камери під ключ, можна за номерами у шапці сайту.

Як правильно зберігати овочі

Свіжі овочі та фрукти містять величезну кількість вітамінів, макро- та мікроелементів, амінокислот та інших біологічно активних компонентів. Включаючи їх у повсякденний раціон, можна нормалізувати травлення, покращити вітамінно-мінеральний склад страв, запобігти розвитку багатьох захворювань. Однак корисні властивості свіжих плодів залежать від того, за яких умов вони зберігаються. На підприємствах з цією метою використовують промислові холодильники та морозильники, а також шафи шокового заморожування. Обладнання для розміщення овочів має відповідати санітарно-гігієнічним вимогам. Воно має бути чистим, а в його комплектації має бути передбачена система вентиляції повітря.

Свіжу плодоовочеву продукцію зберігають в окремих складських приміщеннях, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Стіни на складах попередньо білять або фарбують вологостійкою фарбою.

При організації системи зберігання вегетативних або плодових овочів слід дотримуватися не тільки норм гігієни, а й встановлених кліматичних параметрів. Незалежно від пори року, в сховищах для овочів повинна підтримуватися оптимальна температура і вологість повітря. Щоб збільшити термін зберігання дозрілих плодів, їх потрібно розміщувати далеко від:

  • водопровідних труб;
  • опалювальної системи;
  • охолоджувальних пристроїв.

Вегетативні та плодові овочі розсипають у ящиках або на полицях, які встановлюють на відстані від 20 см від стін, підлог та іншої тари. Бажано, щоб на дні ящиків розташовувалися ніжки та отвори для природної циркуляції повітря.

У невеликих складах оптимальна температура та вологість повітря підтримується шляхом природної вентиляції. На великих підприємствах бажано проєктувати витяжку.

Щоб продовжити термін зберігання та підтримати харчову цінність свіжих плодів, їх потрібно зберігати у темряві. У складах не повинно бути вікон. Штучного освітлення буде достатньо.

При організації овочесховища потрібно врахувати, в яких умовах повинні зберігатися певні види та сорти. Наприклад, картопля та коренеплоди зберігають у темних приміщеннях при вологості 85–95% та температурі від +3 до +11 градусів. Попередньо їх ретельно просушують. Якщо дотримуватися інструкції, сировина зберігатиме первинний вид та харчову цінність протягом 240 діб.

Свіжу зелень потрібно зберігати на спеціальних ґратах, у ящиках та кошиках невеликими порціями. Температура повітря має бути до +12 градусів. Якщо немає можливості підтримувати такі умови, зелень краще висушити або засолити.

У ресторанах та інших закладах громадського харчування використовують заморожені плоди. Шокова заморозка допомагає зберегти харчову цінність та товарний вид плодів. Перед зберіганням їх ретельно миють і висушують, а потім пакують у пластикові контейнери або плівкову тару. Тільки після цього їх можна відправляти до морозильної камери.

Яке потрібне холодильне обладнання для зберігання овочів

Відразу після збирання врожай повинен бути розміщений в овочесховищі, в якому підтримується оптимальна температура та вологість повітря. Це потрібно для того, щоб:

  • зберегти корисні властивості плодів;
  • зберегти товарний вид плодоовочевої продукції;
  • збільшити термін її зберігання;
  • запобігти розвитку мікроорганізмів.

На підприємствах встановлюють два види обладнання — холодильні гірки та вітрини. Перші розробляються для торгових центрів та супермаркетів. Їх перевага полягає в ціні, продуманій конструкції, компактності та місткості. Гірки розташовуються вздовж стін, заощаджуючи простір. При цьому в них можна розмістити велику кількість плодоовочевої продукції. Вони можуть підтримувати температуру повітря від +2 до +8 градусів, що підходить більшості сортів.

Вітрини-холодильники частіше встановлюють у магазинах та супермаркетах для демонстрації продукції. Вони оснащуються системою збереження холоду, яка продовжує свіжість плодів та зберігає їх товарний вигляд. Додатково в комплектацію включають підсвічування. Крім плодоовочевих товарів у таких вітринах зберігають заморожене м’ясо, рибу, напівфабрикати, готові страви.

На підприємствах, що займаються вирощуванням, перероблюванням та реалізацією плодів, можна встановити кілька видів холодильного та морозильного обладнання:

  • великогабаритні модульні агрегати, що підходять для зберігання великих партій продукції;
  • охолоджуючі прилавки та вітрини, придатні для демонстрації продукції в торгових залах;
  • холодильні електрошафи з різними полицями, які підходять для зберігання замороженої продукції.

Більшість холодильників та морозильників працює на компресорних двигунах. Є також моделі, до комплектації яких входять абсорбційно-дифузні деталі.

Холодильники та морозильники, в яких зберігають фрукти та овочі, бувають промисловими та побутовими. На підприємствах та в торгових точках встановлюють промислове обладнання, яке різниться за кількома критеріями:

  1. Призначення. Виробники випускають агрегати безпосередньо для зберігання свіжих плодів (камери, прилавки), а також для їх демонстрації та продажу (вітрини).
  2. Діапазон робочих температур. Холодильне обладнання використовується для зберігання, заморожування та охолодження овочів та фруктів. Відповідно діапазон його робочих температур становить від -1 до +11 градусів.
  3. Розташування. Овочесховища бувають виносними, вбудованими та підключеними до центральних комунікацій.
  4. Спосіб монтажу. Устаткування можна оснастити примусовою чи природною циркуляцією холодного повітря.
  5. Термін зберігання. Холодильні камери використовують для короткочасного чи тривалого розміщення овочів. Перші встановлюють у ресторанах, оптових базах та продовольчих складах. В них підтримується температура повітря, що дозволяє одному місці зберігати різні сорти фруктів і овочів. Другий вид холодильників допомагає зберігати якість та товарний вид плодів протягом тривалого часу – від 1 до 9 місяців (термін залежить від сорту продукту).

Окрім цього, промислові овочесховища розрізняються за габаритами, виробником та вартістю. Щоб уникнути складнощів в експлуатації, краще замовити виробництво обладнання за індивідуальним проєктом. Тільки так можна розраховувати на те, що холодильна або морозильна камера відповідатиме обсягам підприємства та особливостям продукції, що зберігається. Замовити проєктування та будівництво овочесховища під ключ можна у компанії «Холодтехмонтаж».

Холодильні установки для зберігання овочів від «Холодтехмонтаж»

Компанія «Холодтехмонтаж» приймає замовлення на проєктування, будівництво та монтаж промислових холодильників та морозильників у Києві та інших містах України. До нашої команди входять досвідчені інженери та монтажники, готові спроєктувати та побудувати під ключ морозильні та холодильні камери для ресторанів, квіткових магазинів, супермаркетів, аптек та інших об’єктів. Для цього в їх розпорядженні є сучасна матеріально-технічна база, мережа монтажно- складальних приміщень та власний склад запчастин.

Кожен, хто хоче купити у нас морозильники та холодильники для зберігання овочів, може розраховувати на:

  • індивідуальний підхід;
  • сучасне обладнання та матеріали;
  • гарантію якості;
  • доступні ціни;
  • гнучкі терміни проєктування та монтажу.

Дізнатися, скільки коштує промислове морозильне та холодильне обладнання, можна за номерами у шапці сайту. Консультанти нададуть повну інформацію та прайс з актуальною вартістю.

Замовте прорахунок прямо зараз
Відправити запит