Замовити розрахунок

Камера для зберігання фруктів

Фрукти — природне джерело вітамінів та мінералів, яке має бути присутнім у раціоні кожної людини. Проте їх харчова цінність знижується при неправильному зберіганні. Тому на великих підприємствах, складах і в торговельних мережах встановлюють промислові холодильні камери. Вони допомагають подовжити термін зберігання свіжих плодів, а також зберегти їх товарний вигляд. Купити промислові холодильники та морозильники у Києві чи іншому місті України можна в компанії «Холодтехмонтаж». Ми поставляємо та встановлюємо стандартні моделі, а також приймаємо замовлення на виготовлення обладнання за індивідуальними проєктами.

Конструкція холодильних камер для фруктів

Для зберігання фруктів на підприємствах встановлюють холодильні камери, до складу яких входять холодильні установки та система вентиляції. З їхньою допомогою створюють умови підтримки харчової цінності та товарного виду плодів. Для захисту від атмосферних впливів та оптимізації мікроклімату обладнання обшивають сендвіч-панелями з пінополіуретану завтовшки до 80 мм. Вони виступають як несуча конструкція, тому попередня установка металевого каркаса не потрібна.

Перед монтажем холодильних камер проводиться очищення та вирівнювання поверхні. Якщо встановити їх на нерівній поверхні, це порушить герметичність та призведе до просідання обладнання. Для зберігання фруктів можна використовувати склад або підвал, фанерований з внутрішнього боку металевими листами.Також допускається використання збірно-розбірних конструкцій, якщо підприємство часто переїжджає з місця на місце.

Холодильні камери для зберігання плодоовочевої продукції обладнують відкатними або розпашними дверима з порогом або без порога. На невеликих складах зручніше встановлювати двері з порогом. Якщо на складі використовуються рокли та навантажувачі, від порога краще відмовитись.

Плоди завозять у камеру у картонних чи пластикових ящиках. Їх розміщують на полицях чи стелажах з відривом щонайменше 20 см друг від друга і 20–30 см від стіни холодильника. У таких умовах підтримується конвекція та рівномірне охолодження продукції.

До складу холодильного обладнання для зберігання фруктів, ягід та овочів включають охолоджувачі повітря, які рівномірно продувають камери. Воно також оснащується системою вентиляції, яка складається з:

  • нагрівального блоку для підтримки мікроклімату в холодну пору року;
  • повітряних фільтрів;
  • повітроводів з витяжною та припливною системою;
  • теплообмінника (пластинчастий рекуператор), який нагріває припливне повітря до потрібної температури;
  • панелі керування.

Для контролю продуктивності в комплектацію холодильних камер включають системи віддаленого моніторингу. Вони передають дані про роботу обладнання та своєчасно сповіщають про неполадки. З панелі керування можна стежити за швидкістю подачі холодоагенту, роботою компресора, циклами розморожування, вологістю та температурою повітря.

Один із недоліків промислових холодильних камер для зберігання фруктів — вартість. Крім того, обладнання має регулярно проходити техогляд, під час якого регулюють тиск фреону, замінюють фільтри, налаштовують терморегулюючий вентиль, чистять конденсатор повітряного охолодження тощо.

Спосіб зберігання фруктів

Мета підприємств, що займаються вирощуванням фруктів, овочів та ягід, полягає у збільшенні обсягів виробництва та безперервної реалізації. Щоб постійно залучати покупців та підтримувати рентабельність бізнесу, потрібно стежити за якістю та товарним видом продукції. Для цього організують післязбиральне доопрацювання плодів, сортування та пакування врожаю, а також створюють оптимальні умови зберігання.

Щоб зберегти харчову цінність та товарний вид фруктів, використовують сушіння, заморожування та зберігання в холодильних камерах. Існує кілька способів сушіння плодів, з яких найбільш популярна інфрачервона сушка. ІЧ технологія допомагає зберегти до 90% біологічно активних речовин. При цьому вона зменшує вихідну масу продукту в 5-9 разів, а об’єм – у 3-4 рази. Це спрощує транспортування та складування плодів. Перед вживанням фрукти вимочують у воді, де поступово відновлюють початкові властивості — колір, форму, аромат, смак. Інфрачервона технологія спрямована на знищення мікроорганізмів у свіжих плодах, тому вони можуть довго зберігатись навіть без використання спеціальної тари. У герметичній упаковці їх можна зберігати до 24 місяців.

Ще один популярний метод зберігання свіжих фруктів та ягід – швидке заморожування. Для цього використовуються швидкоморозильні камери, що працюють за технологією зрідження (флюїдизації). В них плоди розміщуються товстим шаром і обробляють інтенсивним вертикальним потоком повітря. Це забезпечує рівномірне заморожування продуктів і виключає змерзання фруктів між собою.

Заморожуванню підлягає високоякісна сировина без видимих ​​дефектів, яку попередньо очищають та сортують. Щоб інактивувати ферменти, деякі плоди піддають бланшуванню. Для отримання сипкого замороженого продукту, придатного до перероблювання та фасування, свіжі фрукти та ягоди перед заморожуванням розсипають тонким шаром. Це потрібно, щоб вони:

  • не пом’ялися під час зберігання;
  • зберегли цілісність та товарний вигляд;
  • не злиплися один з одним.

Заморожування — технологічна процедура, під час якої тканини плодів зневоднюються. Під впливом низьких температур (від -2 до -6 градусів) вода, що міститься в них, перетворюється на лід. При цьому велика увага приділяється швидкості заморожування. Чим швидше вона протікає, тим більше утворюється дрібних кристалів. Це гарантує високу якість замороженої продукції. Щоб досягти цього, ягоди та фрукти спочатку заморожують при температурі до -45 градусів. Після цього температуру піднімають до -18 градусів і зберігають плоди вже в такому стані.

Щоб зберегти харчову цінність та товарний вид фруктів та ягід, також часто вдаються до зберігання у холодильних камерах. На те, скільки часу, плоди будуть в холодильнику, впливає:

  • умови, що підтримуються в камерах;
  • особливості сорту;
  • вид використовуваних добрив;
  • грунтово-кліматичні умови вирощування;
  • терміни та способи збирання врожаю;
  • товарна обробка та ін.

Тривалому зберіганню в холодильниках підлягають тільки здорові та цілі плоди без видимих ​​дефектів. З ягід найдовше можна зберігати смородину (до 28 тижнів при температурі від -0,5 до 0 градусів та вологості повітря 90-95%), з фруктів – яблука (до 8 місяців при температурі від -1 до +4 градусів та вологості повітря 90–95%).

Переваги камери для фруктів від «Холодтехмонтаж»

Компанія «Холодтехмонтаж» займається проєктуванням та монтажем промислових холодильників та морозильників. Наша команда складається з досвідчених інженерів, готових спроєктувати холодильні камери для сиру, квітів, рідин, хлібобулочних та кондитерських виробів. Ми стежимо за інноваціями технологічного ринку та намагаємось впроваджувати їх у виробничий цикл. Крім того, компанія має власні монтажно-складальні цехи та склади комплектуючих, що прискорює доставку та монтаж.

Кожен, хто хоче купити камеру для фруктів у «Холодтехмонтаж», може розраховувати на:

  • високу якість зборки та матеріалів;
  • комплексне обслуговування під ключ;
  • адекватні ціни;
  • високу кваліфікацію інженерів та збирачів;
  • гнучкий графік встановлення обладнання у Києві та інших містах України.

Для оформлення замовлення чи розрахунку вартості обладнання телефонуйте за номерами у шапці сайті або клацніть на кнопку «Надіслати запит». Консультант передзвонить, щоб прийняти заявку та ознайомитись з цінами.

Замовте прорахунок прямо зараз
Відправити запит