Замовити розрахунок

Шокове заморожування хлібобулочних та кондитерських виробів

На підприємствах з виробництва, зберігання та реалізації хлібобулочних та кондитерських виробів часто застосовують шокове заморожування. Ця технологічна операція має на увазі швидке охолодження продуктів до температури -8 градусів. В результаті виходить напівфабрикат, який після розморожування зберігає смак та щільність. Купити апарати для заморожування хлібобулочної та кондитерської продукції можна у компанії «Холодтехмонтаж». Ми приймаємо замовлення на проєктування та монтаж промислових холодильних камер в Києві та інших містах України. Дізнатися їх вартість та оформити замовлення можна за номерами у шапці сайту.

Види заморожування хлібобулочних виробів

Під шоковим заморожуванням розуміють технологічну операцію, яка допомагає збільшити термін зберігання хлібобулочних та кондитерських виробів. При низьких температурах зберігається харчова цінність та товарний вид продукції, що дозволяє заслужити довіру покупців та збільшити рентабельність підприємства.

При швидкому заморожуванні використовують спеціальні агрегати, де температура хліба та інших готових виробів опускається до +3 градусів або нижче. При цьому великі та щільні продукти високої жирності охолоджують поступово (м’який спосіб), а дрібні та тонкі – швидко (жорсткий метод).

На підприємствах, які виробляють, зберігають або реалізують хлібобулочну та кондитерську продукцію, використовують такі види швидкого заморожування:

  1. Заморожування тіста. Тісто можна заморозити відразу після замішування або після того, як воно досить настоїться. Це ніяк не вплине на його смак, запах чи консистенцію. Випікання приступають відразу після розморожування.
  2. Заморожування готової продукції. Готовий хліб, печиво та іншу продукцію заморожують твердим способом. Перед вживанням виробу розігрівають у мікрохвильовій печі.
  3. Заморожування напівфабрикатів. Тут хлібобулочний чи кондитерський виріб спочатку випікають до напівготовності, а потім поміщають в апарат шокового заморожування. Після того, як воно охолоне до потрібної температури, його переносять у морозилку і зберігають при -18 градусів. Перед вживанням напівфабрикат розморожують та допікають до потрібного стану. Деякі підприємства використовують технології, що не вимагають його попереднього розморожування.

Після швидкого заморожування потрібно дотримуватись правил зберігання. Якщо всі умови дотримані, хлібобулочні та кондитерські вироби збережуть початкові властивості протягом шести місяців (іноді 18 місяців). При цьому їх органолептичні параметри (смак, колір, запах, консистенція) не зміняться.

Цю технологічну операцію слід обережно застосовувати до випічки з дріжджового тіста. Якщо час і температура буде виставлено неправильно, дріжджові клітини можуть пошкодитися. Також технологію не використовують для зберігання кондитерських виробів, що містять вершки або крем. За низьких температур вони починають тріскатися, що погіршує товарний вид продукції.

Тунельні скороморозильні апарати

Великі підприємства для заморожування хліба, випічки та кондитерських товарів використовують автоматизовані лінії, до складу яких входять конвеєрні стрічки, пристрої відбракування продукції, системи керування тощо. Вони також оснащуються теплоізоляційними камерами, які обшиваються панелями з пінополіуретану, поліізоціанурату або спіненого поліуретану.

У кондитерському та хлібобулочному виробництві часто застосовують обладнання швидкого та глибокого заморожування, відоме також як тунельні швидкоморозильні апарати. Вони оснащуються морозильними камерами, де вироби розміщуються на піддонах. Залежно від обсягу камери та виду продукції тривалість заморожування становить 30–60 хв.

Тунельні швидкоморозильні агрегати бувають з одним або двома дверима. У першому випадку заморожування відбувається за певним циклом, у другому – безперервно. Глибоке охолодження можливе завдяки швидкому руху повітря, температура якого становить від -30 до -35 градусів. Після того, як хліб або інша випічка досягне потрібної температури, візки з піддонами виймають. Охолоджену продукцію упаковують та відправляють у морозильник на тривале зберігання.

Автоматизовані лінії встановлюють на підприємствах, у яких продуктивність становить понад 300 кг/год. З їх допомогою можна:

  • автоматизувати процес;
  • зменшити штат співробітників;
  • підтримувати стерильні умови на виробництві;
  • мінімізувати ймовірність неправильного чи нерівномірного укладання товарів.

Нестача автоматизованих ліній – ціна. Тому при менших обсягах допустимий монтаж виробничих ліній без автоматизації.

Камери для хлібобулочної та кондитерської промисловості від «Холодтехмонтаж»

Компанія «Холодтехмонтаж» проєктує та встановлює морозильні та холодильні камери для зберігання овочів та фруктів, медикаментів, квітів та іншої продукції. Саме виробництвом обладнання для швидкого глибокого заморожування хліба, печива та інших хлібобулочних виробів ми займаємося з 2000 р. При проєктуванні та будівництві промислових установок наші майстри використовують західні технології та впроваджують нові технологічні рішення, які допомагають врахувати всі побажання замовника. Для цього вони мають сучасну інфраструктуру, монтажно-складальні приміщення та власний склад комплектуючих.

Причини купити апарати для шокового заморожування в компанії «Холодтехмонтаж»:

  • комплексне обслуговування;
  • проєктування та встановлення обладнання під ключ;
  • доступні ціни;
  • висока кваліфікація інженерів-проектувальників та монтажників;
  • сучасна матеріально-технічна база.

Компанія встановлює холодильне та морозильне обладнання у Києві та інших містах України. Щоб дізнатися про його актуальну вартість та умови обслуговування, зателефонуйте за номерами в шапці сайту. Консультант надасть повну інформацію та прайс з цінами.

Замовте прорахунок прямо зараз
Відправити запит